Máré nagykör - 35,5 km

A Máré-nagykör a Pécsváradi Várkör kibővített változata. Az egregyi Várvölgy és a Máré-vár, valamint a Hidasi völgy, s benne a Csurgó valóban olyan látnivalói a Kelet-Mecseknek, melyeket joggal hiányolhatott bárki az eredeti útvonalról. Az újabb élményekért extra lépésekkel fizetünk: a nagykör hét kilométerrel lett hosszabb a kalsszikus távhoz képest. A bejeletkezési pontok száma is bővült egyel, a megszokott helyeken kívül a Máré-várnál is találtok majd egy QR-kódos táblát.


Az útvonal: Pécsváradi vár Z+ Büdöskút Z+ Antalkép Z+ SzMg Ötös úti kunyhó Z- Z3 Óbánya K- Kisújbánya K- S- Cigány- hegyi kilátó K+ P- Pásztor-forrás P- Máré Vára S+ Hidasi völgy - Csurgó K- Z+ Pusztabánya K3 Mz Püspökszentlászló Mz So Zengői-Mária szobor So S- Zengő csúcs S- Viki pihenő S- P+ Aszf Pécsváradi vár

A QR kódos bejelentkezési pontok vastagon szedve . A pontok között a turistajelzések láthatók, melyeket követni kell: Z+ zöld kereszt, SzMg Szent Margit-út, Z- zöld sáv, Z3 zöld háromszög, K- kék sáv, S- sárga sáv, K+ kék kereszt, P- piros sáv, S+ sárga kereszt, Mz magyar zarándokút, So sárga kör, P+ piros kereszt, Aszf – aszfaltút Pécsváradon: Beke utca, Táncsics utca.

Hossza: 35,45 Km, összes szintemelkedés: 1299 m
Szintidő gyalogtúraként: 12 óra
Szintidő futva: 6 óra
Szövegs útleírás lépésről-lépésre: Nagykor_itiner.pdf
GPX track: MareNagykor.gpx
Nyomtatható térkép: Színes, Fekete-fehér
Alltrails link: Máré-Nagykör on Alltrails
Természetjáró link: Máré-nagykör a termeszetjaro.hu-n
A táblák pontos helye a pontokon: NKtablak.png


Máré mondája

"Egregy és Szentlászló között réges-régen két vár állott, az egyiket Márévárnak, a másikat pedig Miklósvárnak nevezték, a vár urainak neve után. Mindketten igen gazdagok voltak, s a király kedvelt vitézei. Egy napon a király háborúba hívta katonáit. Máré vitéz azonnal indult is, elbúcsúzva szép, fiatal feleségétől. Miklós viszont nem sietett annyira, inkább elkezdte a várát újjáépíteni. "
A vár és a két vitéz tragikus legendáját itt olvashatjátok:
Máré legendája


A Hidasi völgy és a Csurgó

A Hidasi-völgy az Óbányai után talán a második legismertebb patakvölgye a Kelet-Mecseknek. Számos forrás és oldalér táplálja az alant kanyargó patakot, melyek közül az egyik közel hat méteres magasságból, egy mohákkal borított édesvízimészkő-testen ezer ágra szakadva ereszkedik alá - a Csurgó. A forrás oldott mészanyaggal túltelített karsztvizéből itt gyakorlatilag a szemünk előtt válik ki a mészkő. Finom hártyával vonja be még a növényzetet is, rendíthetetlenül növeszti az egészen a völgy talpáig érő, porózus, likacsos forrásmészkő tömböt (travertínót). Télen a számtalan érből a fagy jégcsapokat formál, grandiózus templomi orgonává varázsolva a Csurgót.

Nevezés, Díjazás

Nevezési díj nincs. Aki szintidőn belül célba ér, felkerül a sikeres teljesítők listájára, és amennyiben vállalja a teljesítés díját (személyenként 1000 Ft, a Várkört "gondozó" Tarkabarka Alapítványnak nyújtott támogatás), éremre is jogosult lesz. A díjat Teimel Cintia óbányai keramikus készíti hagyományos kézműves technikával.

Pályainfó

Egy évesek lettünk!

2020-08-22 22:18:09

2019. augusztus 22-én Putnoki Gábor bringára pattant, és négy óra múlva már újra a vár előtt szállt le a nyeregből, ezzel ő lett a Várkör első hivatalos teljesítője.

Geoládák a Várkör mentén

2020-06-07 11:32:21

Ládavadászok számára összegyűjtöttük az útvonal mentén található hagyományos ládákat

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

A Kelet-Mecsek csodáit kínálja a magyar Svájc körtúrája

2020-08-21 08:05:17

Az eltelt egy év alatt több mint háromszázan teljesítették valamelyik távot.

Bebarangoltuk a Kelet-Mecseket, kalandos volt a túra

2020-07-20 14:28:31

A Pécsváradi Várkör 28 kilométeres távját már októberben teljesítettük, azóta újabb útvonalakat jelöltek ki, többek között egy 35 kilométeres kört is, így a napokban ezt is bejártuk.