Zengővidék

Rengeteg látnivaló várja mindazokat, akik a túrázás mellett még a környékkel is megismerkednének. Kezdetnek mindjárt itt van a Várkör kezdő-, és végpontja: a Pécsváradi vár.

Az erődített hajdani szerzetesi monostort még első királyunk, Szent István alapította 998-ban. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek-rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont.

A pécsváradi monostor a második bencés rendház volt Magyarországon, a még Géza fejedelem által alapított pannonhalmi után. A 10. század végén épített várkápolna a legrégebbi ma is álló, és látogatható templom Magyarországon.

További információk, szállásfoglalás : www.pecsaradivar.hu

A monostor köré szerveződő falu, majd később város, Pécsvárad ezer esztendeje szerves központja egy kisebb tájegységnek, a Kelet-Mecseknek. A csodás természeti környezett mellett számos épített látnivaló, illetve kiállítás, múzeum várja az ide látogatókat. A gazdag kulturális életből kiemelkednek az augusztusban rendezett Szent István Napok, illetve az október végi Pécsváradi Leányvásár.


Pécsváradtól nyugatra, azzal szinte már egybeépülve bújik meg a mecsek oldalában Zengővárkony. A két település határában található szelítgesztenyés Rockenbauer Pár egyik legkedvesebb kirándulóhelye volt, ahol végül örök nyugalomra is talált. Zengővárkony néprajzi kincseit őrzi a falu 1982-ben megnyitott tájháza, a Míves tojás múzeum és a Szalmakincstár.

Hosszúhetény és Pécsvárad között húzódó völgyek egyikében található a múlt század hatvanas éveiben létrehozott Dombay-tó. Az úszni, strandolni vágyók mellett sok sétálót, futót, kerépárost is vonz a festői szépségű tavacska.

Pályainfó

Máré vára - Egykor és ma

2020-05-16 20:47:49

Két videót hoztunk nektek a most indult új körünk névadó váráról.

Újra bejárhatók köreink!

2020-05-08 19:17:32

Május 8-tól - a járványügyi szabályok betartása mellett - minden körünk újra teljesíthető!

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

Óévbúcsúztató túrával zárják az esztendőt

2019-12-25 18:40:29

Az idei év méltó befejezése lehet a hagyományos Óév-búcsúztató Zengő túra, amely december 30-án, délelőtt tíz órakor indul a pécsváradi Kossuth térről.

Hegyek-völgyek közt túráztunk az erdőben

2019-12-25 18:37:29

A Pécsváradi Várkör a Kelet-Mecsek legszebb tájain átvezető teljesítménytúra, hegyek-völgyek között kanyarog a 28 kilométeres útvonal, amit a közelmúltban mi is bejártunk.