Zengővidék

Rengeteg látnivaló várja mindazokat, akik a túrázás mellett még a környékkel is megismerkednének. Kezdetnek mindjárt itt van a Várkör kezdő-, és végpontja: a Pécsváradi vár.

Az erődített hajdani szerzetesi monostort még első királyunk, Szent István alapította 998-ban. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek-rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont.

A pécsváradi monostor a második bencés rendház volt Magyarországon, a még Géza fejedelem által alapított pannonhalmi után. A 10. század végén épített várkápolna a legrégebbi ma is álló, és látogatható templom Magyarországon.

További információk, szállásfoglalás : www.pecsaradivar.hu

A monostor köré szerveződő falu, majd később város, Pécsvárad ezer esztendeje szerves központja egy kisebb tájegységnek, a Kelet-Mecseknek. A csodás természeti környezett mellett számos épített látnivaló, illetve kiállítás, múzeum várja az ide látogatókat. A gazdag kulturális életből kiemelkednek az augusztusban rendezett Szent István Napok, illetve az október végi Pécsváradi Leányvásár.


Pécsváradtól nyugatra, azzal szinte már egybeépülve bújik meg a mecsek oldalában Zengővárkony. A két település határában található szelítgesztenyés Rockenbauer Pár egyik legkedvesebb kirándulóhelye volt, ahol végül örök nyugalomra is talált. Zengővárkony néprajzi kincseit őrzi a falu 1982-ben megnyitott tájháza, a Míves tojás múzeum és a Szalmakincstár.

Hosszúhetény és Pécsvárad között húzódó völgyek egyikében található a múlt század hatvanas éveiben létrehozott Dombay-tó. Az úszni, strandolni vágyók mellett sok sétálót, futót, kerépárost is vonz a festői szépségű tavacska.

Pályainfó

Zár az arborétum Püspökszentlászlón!

2020-11-22 14:35:10

A járványhelyzet miatt idén korábban zárt a kastély és a kert.

Egy évesek lettünk!

2020-08-22 22:18:09

2019. augusztus 22-én Putnoki Gábor bringára pattant, és négy óra múlva már újra a vár előtt szállt le a nyeregből, ezzel ő lett a Várkör első hivatalos teljesítője.

Most teljesítik

Most épp senki nincs a pályán.

Rólunk írták

Ötméteres jégcsapokba öltözött a Mecsek csodája

2021-02-16 17:38:38

A Sokszínű Vidék portálon megjelent tudósítást ezúttal a Máre-nagykörön található Csurgó téli látványa ihlette.

A Kelet-Mecsek csodáit kínálja a magyar Svájc körtúrája

2020-08-21 08:05:17

Az eltelt egy év alatt több mint háromszázan teljesítették valamelyik távot.